Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Румен Радев: Свобода и справедливост не се дават даром

Политиката взема реванш над заблудата, че глобализацията ще изтрие границите, твърди президентът

Румен Радев: Свобода и справедливост не се дават даром

Президентът Румен Радев по време на празничната заря-проверка. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

В тържественото си слово по случай отбелязването на националния празник Трети март президентът Румен Радев призова за единение около историческата истина за освобождението на България от османско иго и около идеала на възрожденците. 

Обръщайки се към гражданите по време на тържествената заря - проверка на площад "Народно събрание", Радев изказа мнение, че както през годините, така и по-ново време споменът за Руско-турската освободителна война е бил изопачаван според политическата конюнктура на момента. По думите му обаче вестниците от онази епоха са съхранили спомена за тази народна война и възторга в Москва и Санкт Петербург.

В словото си Радев, който преди година беше критикуван от руския патриарх Кирил, че отдава заслуга за освобождението на България не само на Русия, но и на Финландия, Полша и Литва, подробно изреди и кои народи са допринесли за българската свобода.

„Свободата идва на щиковете на армията на царя-Освободител Александър Втори.... Споменът за петимата синове на императора, воювали в действащата армия, и този за безименните руски селяни, замръзнали в преспите на Шипка или положили кости край Плевен и Шейново. За нашата свобода падат и много румънци, финландци, украинци и доблестни войни от всички народности в руската императорска армия, чиито подвиг днес почитаме“, каза държавният глава.

"Мнозина внушаваха, че глобализацията ще изтрие границите, че глобализираният човек ще надрасне условностите на миналото: историята, паметта, езика и националната си култура. Днес политиката взема реванш над тази заблуда. Затова и дни като днешния са повод за почит, но и повод за единение около историческата истина, около идеала на Възрожденците, в който българите не се делят по вяра и произход, нито по сан и богатство, а заедно се борят за високи цели", призова президентът.

Свободата и справедливостта не се дават даром, всяко поколение само трябва да я отстои, завърши словото си държавният глава.
 

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Бюджет и финанси
Заплащането на мениджърите в IT сектора в България е над средното ниво в Европа